Anders Egedal.jpg

Gensyn med Anders Egedal, tidligere elev på skolen

26-årig journalist: Jeg fandt min vej på gymnasiet

Det er næsten seks år siden han blev student, men forleden besøgte Anders Egedal igen sit gamle gymnasium. Denne gang var det både for at indsamle materiale til sit speciale, men også for at undervise nogle af Katedralskolens elever i politisk kommunikation. Dengang han gik i 1g, var fokus mest på fodbold, øl og piger, men sidenhen blev det for alvor snævret ind på journalistik og kommunikation.

Anders Egedal blev student fra Katedralskolen i 2012. Nu er han uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Men oven i sin bachelorgrad i journalistik, er han nu ved at tage en master på Cardiff University i Wales, så han efter endt eksamen har en kandidatgrad i politisk kommunikation.

Færre og færre mennesker læser avis, og det giver færre stillinger som traditionel avis-journalist. Det betyder, at journalister også bliver ansat i kommunikationsbranchen. At tage masteren er en måde at profilere sig på til et fremtidigt job, forklarer Anders Egedal. Undervejs i studiet har han været i praktik som både avis-journalist på Jyllands-Posten og i presseteamet i Kommunernes Landsforening.

Egentlig var det jobbet som skrivende avis-journalist, der trak i Anders Egedal, mens han gik på Nykøbing Katedralskole. Han gik til optagelsesprøve, og var blandt de ca. 250 studerende, der kom ind i 2012.

Da jeg gik i gymnasiet, gik jeg op i piger, fodbold og øl, kommer det ærligt fra Anders Egedal. - Men undervejs fandt jeg ud af, at den frie leg i essayet i dansk var rigtig interessant. I samfundsfag, som jeg havde på A-niveau, blev jeg enormt fanget af politiske ideologier og måder at anskue samfundet på. Man kan sige, at jeg fandt min vej på gymnasiet, for jeg havde ingen fast plan, da jeg startede. Men jeg var ikke blevet journalist uden den studieretning, jeg gik på, siger Anders Egedal, som havde samfundsfag, erhvervsøkonomi og engelsk som studieretningsfag.

For at komme ind på journalisthøjskolen viste det sig, at Anders Egedal fik brug for evner, som han netop havde lært i gymnasiet. – Til optagelsesprøven på Journalisthøjskolen skal man demonstrere, at man kan skrive og behandle samfundsforhold professionelt, og det kunne jeg på baggrund af undervisningen i dansk og samfundsfag. Der var også en test i paratviden, og den kunne jeg ikke have klaret uden at have haft samfundsfag på A-niveau, fortæller Anders Egedal. Til optagelsesprøven var der også en kreativ opgave, hvor man skulle skrive om ”det at være glad”, og her endte han med at skrive et digt, hvilket også havde en forbindelse til gymnasiets danskundervisning. 

Når Anders Egedal kigger tilbage på sin tid på Nykøbing Katedralskole, kunne han godt have haft brug for at fokusere lidt mere på skolearbejdet. - Jeg fik gode karakterer i dansk, samfundsfag og engelsk, men det ville have været godt, hvis jeg havde fulgt med i alle fag. Ikke fordi man skal have 10 og 12 i alt, men jeg kunne måske have fået 4 eller 7 i oldtidskundskab, hvis jeg havde fulgt med. Når man er gymnasieelev, kan det være svært at gå op i ting, man ikke synes er interessante, men det kan afskære én fra mange muligheder i fremtiden. Hvis jeg ikke jeg var kommet ind via optagelsesprøven på Journalisthøjskolen, ville jeg jo nok skulle bruge et bedre gennemsnit til en anden uddannelse, siger han.